“‘Knowmads’, els treballadors del futur”, adjunto un nou article publicat aquest mes de desembre a l’Indicador d’Economia . Com seran els futurs treballadors? quins trets i quines característiques han de tenir?

Aquí pots llegir l’article original aquí!

Segons el darrer informe publicat aquest 2018 per We Are Social y Hootsuite, més de la meitat de la població mundial ja està connectada a internet. Experts en transformació digital ja parlen d’un futur 100% connectat on el Big Data i la intel·ligència artificial prendran el control de moltes de les decisions irracionals que les persones prenen en el seu dia a dia. No parem d’escoltar profecies apocalíptiques que ens auguren un futur que res s’assembla a l’experiència viscuda en el passat amb tot el que això comportarà. És evident que la capacitat que tinguem d’adaptar-nos a aquestes noves regles de joc configuraran bona part de les nostres oportunitats futures en un món cada vegada més volàtil i incert. Però, com han de ser els treballadors del futur? Quins perfils i quines actituds seran les que es necessitaran per surfejar en aquest mar de canvis, dubtes i incerteses?

John Moravec és autor del terme Knowmand (nòmada del coneixement) que s’empra per definir un nou perfil professional capaç d’aportar un avantatge competitiu respecte a la resta que doni resposta a les necessitats del futur. Però què defineix un Knowmand? què el fa diferent, especial i sobretot valorat en un agressiu món laboral?

El primer que els caracteritza és que són creatius, imaginatius i innovadors, això els permet cercar constantment solucions a reptes nous en entorns desconeguts. Tenen la capacitat d’aplicar contextualment les seves idees i les seves experiències en diferents situacions i en diferents organitzacions donant receptes diferents a problemes diferents. La seva flexibilitat i la seva capacitat d’adaptació els fa ser unes persones que constantment aporten valor a les seves organitzacions. Tenen facilitat pel desaprenentatge, que els permet adquirir nous coneixements necessaris i valuosos per trobar les solucions més òptimes. Saben que amb el que saben no poden donar respostes, és per això que estan en formació constant i amb gran inquietud per tot el nou coneixement que la societat els posa al seu abast i entenen que aquesta informació és oberta i modificable per l’experiència d’altres. Ferms aliats de la tecnologia, l’utilitzen com a instrument que els permet disposar de les connexions necessàries per adquirir i compartir tot allò rellevant per al desenvolupament del seu talent. Coneixement global en un entorn permanentment connectat. També els caracteritza que només entenen de productivitat i de la seva capacitat per aportar valor i solucions als reptes que tenen encarregats, és per això que fugen de la presència, del compliment d’horaris i de la disciplina clàssica de mesura del seu rendiment professional. Són treballadors col·laboratius i cooperatius que saben teixir i crear noves xarxes relacionals per tal d’aliar-se amb aquelles persones necessàries en cada moment que els ajudin a cercar respostes fugint d’organitzacions rígides i jeràrquiques. Amb una clara vocació de serveii adaptació al client, s’enfoquen al resultat i fugen dels processos, és per això que entenen el seu rol i el desenvolupen sense por al fracàs, que forma part del seu procés de  constant aprenentatge.

Les empreses cada vegada demandaran més professionals que siguin uns Knowmands, és per això que estem abocats a la reconversió professional si volem ser competitius i adaptar-nos a la velocitat de la transformació que la societat està experimentant. Voluntat de formació, transformació i aprenentatge constant per tal de sobreviure al que és inevitable.