“Benvinguts a l’era de la polivalència”, adjunto un nou article publicat aquest mes de maig a l’Indicador d’Economia

Aquí pots llegir l’article original aquí!

Si alguna cosa ens ha captivat d’aquesta pandèmia i cada dia ens en recordem  a les 8 del vespre per oferir-los un calorós reconeixement, sens dubte ha estat tota l’entrega i l’esforç realitzat pel col·lectiu del personal sanitari. Metges, infermeres, personal de la neteja, serveis d’urgències, i altres persones que han aportat tot el seu esforç i la seva professionalitat per tal d’erradicar el més aviat possible aquesta terrible pandèmia que com a societat ens ha tocat viure. Han posat, en la majoria de casos, la seva professió, perdó, vull dir la seva vocació, per damunt de la seva integritat personal. Jornades maratonianes en molts casos amb recursos limitats i que han estat a l’alçada de la situació amb una enteresa i un esforç digne de tot reconeixement.

Si analitzem detingudament alguna de les estratègies que han seguit, veurem com són, en la majoria de casos, aplicables a moltes empreses i molts negocis.

El primer que han fet és posar en l’eix de tota la seva preocupació i dedicació el pacient. És a dir, han tingut una clara vocació a client i tot ha anat dirigit, organitzat i instrumentalitzat per a ells, per donar-los suport en moments complicats i per no deixar-los sols en situacions de soledat absoluta. Ara més que mai tocarà fer el mateix amb els nostres clients, possiblement ells també ho estan passant malament i el component emocional, el ser presents, el ser propers i el ser i estar per ells i amb ells serà una sàvia estratègia.

Un altre factor que ha caracteritzat aquesta gestió sanitària ha estat tenir un objectiu i una estratègia clara. L’objectiu s’ha centrat en donar tot el suport logístic per adaptar les instal·lacions per a poder donar servei a un desmesurat increment de la demanda i incorporar tots els protocols necessaris per evitar nous contagis. S’ha posat focus i s’han centrat tots els recursos en aquest objectiu. A nivell empresarial ara més que mai és moment de focalitzar-se. De definir quins són aquells objectius estratègics (a poder ser pocs i clars) i posar tota la organització a treballar en aquesta direcció per tal de minimitzar pèrdues d’energia que poden ser molt valuoses per a la supervivència de les nostres empreses i organitzacions. El binomi velocitat i focus avui agafa més protagonisme que mai.

El tercer factor més rellevant i que possiblement més ha ajudat a pal·liar aquesta situació ha estat que han desaparegut les especialitats per passar a ser tots només metges. Traumatòlegs, cardiòlegs, neuròlegs, ginecòlegs, etc, tots i totes han deixat de banda la seva especialitat per fer front comú a la complexa situació. Han tret l’essència de la seva vocació i s’han posat al servei de l’objectiu deixant de banda els seus interessos professionals. Han desaparegut els “departaments”, és a dir han reorganitzat l’empresa deixant les jerarquies verticals per organitzar un equip horitzontal enfocat en el gran objectiu. Què passaria si a les empreses ara desapareguessin  els departaments tradicionals com sempre els hem entès? per què una persona d’administració  no pot donar  suport ara temporalment a compres, o una persona de compres pot donar suport a logística? i el departament comercial que ara en molts casos no podrà anar a veure els seus clients, per què no dedica part del seu temps a donar suport a una altra àrea que ho pugui necessitar? Ens imaginem que això pugui arribar a passar?. El binomi especialitat i polivalència provablement també serà un factor diferencial.

És evident que la situació sanitària ha estat molt crítica i encara continua en una etapa de millora però de màxima alerta. Davant d’aquesta situació crítica el món sanitari ha pres mesures dràstiques, diferents, radicals i en alguns casos embogides que segurament fa mesos no haguéssim imaginat que fossin possibles. Si a nivell empresarial també ens trobem en situacions crítiques i dramàtiques també serà moment de prendre les mateixes decisions i enfocar i motivar tota la organització per tal d’assolir uns complicats objectius.

Benvinguts a l’era de la polivalència. Tots, independentment de la seva situació, el seu càrrec i les seves particularitats hauran d’estar ara més enfocats que mai.