Adjunto article publicat aquest mes de febrer a l’Indicador d’Economia reflexionant sobre nous models de distribució que possiblement afectaran al tradicional comerç de proximitat.

El Dash Button d’Amazon és un petit dispositiu via wifii que permet de forma instantània tramitar una comanda d’un producte específic per ser lliurat el dia següent o fins i tot poques hores després. Avui ja és possible comprar a la seva web i per 4,99€  un Dash Button del fabricant de detergent que podem instal·lar al costat de la rentadora i que simplement prement un botó prèviament configurat realitza la compra del producte. Tot, sense sortir de casa i sense necessitat d’haver de realitzar una compra d’urgència fruit de l’habitual mala planificació de la llista de la compra. El gegant de la venda on line mundial també ha realitzat ja les primeres proves de lliurament de comandes via drons. Amazon Prime Air permetrà fer una comanda que serà servida per un dron i que serà lliurada al jardí o a la pròpia terrassa de casa seva sense necessitat que vostè hi sigui present. És evident que avui la tecnologia està sobradament preparada per poder fer això i molt més, però com sempre, les regulacions i les barreres administratives van per darrere i paralitzen la implantació del que és inevitable.

Històricament s’ha entès el comerç de proximitat com aquells establiments propers al consumidor que donen facilitat i agilitat en el procés de compra. La tradicional botiga de barri que viu dels clients que es troben geogràficament ubicats a la seva zona d’influència. Però jo em pregunto: existeix major proximitat que entrar o fins i tot estar dins de casa del client? Aquests nous models de distribució canvien el paradigma i modifiquen l’estatus quo que fins ara tots teníem preconcebut. Ofereixen una Proposta de Valor molt alineada al nou consumidor tipus i sobretot al que vindrà en el futur.

Quines accions podem fer doncs en el comerç de proximitat si volem sobreviure a totes aquestes disrupcions? com hem d’adaptar-nos a aquestes noves regles del joc si no volem ser expulsats de la partida?

La primera i segurament la més important és disposar d’una excel·lent actitud en la nostra relació amb el client. Hem de ser part de la seva solució i no part del seu problema. Treballar per reduir al màxim les seves incomoditats ja que la principal diferència entre un dron, un botó de compra o un clic és el somriure, l’amabilitat i la predispoció i l’efecte emocional que siguem capaços de generar amb els nostres clients. Avui aquesta guerra la tenim guanyada i els clients la valoren, la busquen i la recompensen. Només si som capaços que l’experiència de compra superi les expectatives prèviament establertes assolirem l’autèntica fidelització de client.

Un altre tema molt important és la innovació, entenent-la com aquelles millores, modificacions o canvis que podem anar implantant en el nostre comerç. No esperem resultats diferents si seguim fent el mateix que hem fet sempre, i tampoc pretenguem que el client avui s’identifiqui amb un establiment del passat que no ha fet ni ha experimentat canvis al llarg dels anys. Innovar no és un tema exclusiu de multinacionals i d’empreses amb grans pressupostos, tots podem innovar, només hem d’analitzar el mercat i el comportament dels nous consumidors i veure com podem adaptar-nos a les seves exigències.

La tecnologia és una altre repte important del comerç de proximitat. Poder entendre totes les novetats tecnològiques i les seves funcionalitats i valorar aquelles que hem d’implantar en el nostre establiment és de vital importància per no perdre quotes de competitivitat. Eines tecnològiques en la gestió, en la venda, en la comunicació i en la relació amb els nostres clients poden ajudar-nos en aquest repte que tenim en el futur.

En la gestió empresarial hi ha poques coses que ens condueixin a l’èxit, però n’hi ha moltes que ens poden conduir al fracàs. Agafem les regnes dels nostres comerços i no ens deixem portar per unes inèrcies i uns costums ancorats en el passat que probablement ens conduiran a resultats no desitjats.

Al final un dron, una màquina o una web mai podran tenir el nostre somriure. Aquesta és la nostra principal arma. Aprofitem-la!!

 

Accedeix aquí al diari digital per visualitzar l’article. +aquí